Tiivistymisen/ Kondensaatioveden estokalvo

Kun lämmin, kostea ilma kohtaa viileämmän pinnan, syntyy kondensaatio – toisin sanoen, syntyy vettä. Näin tapahtuu, koska ilma, joka jäähtyy pinnoilla, ei pysty sitomaan kosteutta kuten lämmin ilma. Estokalvo auttaa alentamaan kondensaatio-veden määrää tiloissa.

 

Kondensaatioveden estokalvoja, joita kutsutaan myös vedenpitäviksi kalvoiksi, käytetään suojaamaan kaikentyyppisiä kattopintoja. Kalvoja käytetään yleensä kaltevilla katoilla, joissa ei käytetä eristystä, koska kondensaatioveden estokalvoilla on matala höyryn läpäisevyys verrattuna diffuusiokalvoon, mutta sillä on erittäin suuri kulumiskestävyys.

 

Aloitetaan siitä, millaisia kattokalvoja on olemassa. On kolmenlaisia kattokalvoja: kondensaatioveden estokalvoja (membraaneja), diffuusiokalvoja (membraaneja) ja höyryeristekalvoja. Kondensaatioveden estokalvo maksaa 0.30 – 0.50 € / m². Se on suunniteltu asennettavaksi eristämättömien ullakoiden laudoituksiin.  Kalvo on teknisesti vanhentunut, se on pitemmän aikaa korvattu edistyneemmillä tuotteilla – diffuusiokalvoilla. Diffuusiokalvon hinta on käytännössä sama kuin kondensaatioveden estokalvolla, mutta ominaisuuksiltaan se on paljon edistyneempi. Kondensaatioveden estokalvo ei päästä höyryä läpi pohjasta päin, kun taas diffuusiokalvo antaa kattorakenteen ”hengittää”. Lisäksi diffuusiokalvo suojaa kattorakenteita kondensaatiolta, joka syntyy katon alle. Diffuusiokalvon hinta on 0.30 – 1.5. € / m². Diffuusiokalvojen valikoima on hyvin laaja ja vaikka nimikkeet ovat samankaltaisia, niin tekniset ominaisuudet ovat hyvinkin erilaisia. Sen vuoksi on olemassa riski, että käytetään diffuusiokalvoa, joka on tarkoitettu seiniin, vaikka tehdään kattoasennusta.  Kattoa tehdessänne välttäkää kaksikerroksista diffuusiokalvoa, koska se on tarkoitettu erityisesti seiniin. Ei ole suositeltavaa ostaa ohuinta kalvoa, koska se rikkoontuu hyvin herkästi. Höyrysulkukalvot on suunniteltu suojaamaan eristekerrosta sisätilasta tulevalta höyryltä. Höyrysulkukalvon hinta on 0.13 – 0.5 c / m². Näiden kalvojen käyttö on hyvin yksinkertaista, tärkeintä on tiivistää saumat tarrateipillä, jotta varmistuu että kalvo tekee tehtävänsä asianmukaisesti.